Hiihtämisen perusteet

Talvella perinteinen liikuntaharrastus on ollut Suomessa hiihtäminen. Erilaisia hiihtolajeja on tullut vuosien mittaan monia perinteisen maastohiihdon tai toisin sanottuna murtomaahiihdon rinnalle. Hiihtämisessä yleisesti liutaan suksilla lumessa eteenpäin ja käytetään apuna kädessä olevia sauvoja, joilla työnnetään vauhtia eteenpäin.

Maastohiihto eli tuttavallisemmin murtsikka on perinteisin hiihtolaji. Tässä varsin suomalaisessa hiihtolajissa liikutaan yleensä valmiita latuja pitkin tai sitten mennään umpihankeen, johon löytyy omat hankisukset. Nämä umpihangessa toimivat sukset ovat yleensä leveämmät kuin perinteiset ladulla käytettävät sukset. Maastohiihto on erittäin hyvä ja monipuolinen liikuntamuoto, joka parantaa hapenottokykyä sekä vahvistaa sydäntä ja selkää. Hiihdon liikunnallisten hyötyjen lisäksi hiihdossa pääsee nauttimaan luonnon rauhasta ja se onkin isona osana hiihtoelämystä.

Perinteisessä hiihtämisessä on kaksi tyyliä hiihtää. Perinteinen hiihtotyyli on tarkoitettu laduilla tehtäväksi ja siinä sukset ovat vierekkäin etenemissuunnan mukaisesti. Sauvat auttavat etenemistä ja ne menevät jaloissa olevien suksien kanssa ristiin, kun vasen jalka menee eteenpäin niin oikea käsityöntää vauhtia taaksepäin. Luistelu tyylissä, jota kutsutaan myös vapaaksi tyyliksi, sukset ovat haara-asennossa ja suksien avulla ”luistellaan” eteenpäin. Luistelutyylillä pääsee huomattavasti nopeammin kuin perinteisellä tyylillä, mutta sitä varten tarvitaan tasainen tie ja mieluiten ilman latua.

Muita erilaisia hiihtolajeja

  • Alppihiihto
  • Ampumahiihto
  • Hiihtosuunnistus
  • Freestyle
  • Mäkkihyppy
  • Yhdistettyhiihto
  • Laskettelu
  • Telemarkhiihto
  • Nopeuslasku suksilla
  • Vesihiihto ja rullahiihto kesällä

Hiihtäminen talven laskettelukeskuksissa on erittäin suosittu talviloman harrastuksena. Nykyään Suomen talvessa ei hiihtokausi etelässä välttämättä ole niin pitkä kuin pohjoisen tuntureilla ja hiihtokeskuksissa. Yksi suosittu hiihto- ja laskettelukeskus löytyy Rukalta, joten kannattaa varata majoitus Rukalta hyvissä ajoin, jos haluat mennät hiihtolomaviikolla sinne lomalle. Hotellien ja hostellien lisäksi Rukalta löytyy monia vuokramökkejä, joista monet sijaitsevat hiihtolatujen läheisyydessä. Satunnaiselle hiihtäjälle Rukan kaltainen laskettelukeskus tarjoaa kuitenkin helpot ja monipuoliset suksivuokraus paikat, jolloin hiihtämään pääsee helposti ilman, että tarvitsee kuljettaa omia välineitä mukaan autossa tai junassa hiihtolomalle.