Ulkomaille muutto

Ulkomaille muuttaminen vaatii huolellista ennakkovalmistautumista. Moni asia täytyy hoitaa kuntoon jo Suomessa, jotta voi hyvillä mielin muuttaa ulkomaille. Ulkomaille muuttamista säätelevät maiden väliset sopimukset, joten moni asia riippuu siitä, että mihin maahan muuttaa. Pohjoismaissa voi liikkua vapaasti ja toisessa maassa voi aloittaa työt ilman mitään byrokratiaa, edes passia ei tarvita. Muihin EU-maihin voi myös mennä vapaasti asumaan, tekemään töitä tai opiskelemaan, passi täytyy silti olla mukana. Suomalaisella on toisessa EU maassa samat oikeudet ja velvollisuudet kuin kohdemaan kansalaisilla ja tämä koskee koko perhettä. Verot maksetaan vain kertaalleen yhteen maahan. Jos muuttaa EU:n ulkopuolelle niin tarvitsee useimmiten kohdemaan viranomaisilta luvat oleskeluun, työntekoon tai opiskeluun.

Ensimmäinen tärkeä muistettava asia ennen ulkomaille muuttoa on tehdä muuttoilmoitus maistraattiin. Sen voi tehdä sähköisesti www.muuttoilmoitus.fi tai puhelimessa. Muuttoilmoitus täytyy  tehdä jos asumisaika on enemmän kuin 3 kuukautta. Tällä yhdellä ilmoituksella tiedot siirtyvät väestörekisteriin, Postille, Verotoimistoon, seurakunnille, Trafin ajoneuvorekisteriin sekä suurimmalle osalle pankeista, vakuutusyhtiöistä ja lehtitaloista.

Ulkomaille muutto edellyttää aina myös ilmoitusta Kelaan. Oikeus Suomen sosiaaliturvaan määräytyy pääosin muuton keston perusteella. Kela antaa myös tarvittaessa eurooppalaisen sairaanhoitokortin. Mahdollisen työnhaun ajaksi voi Suomen Kelalta myös saada työttömyysturvaa enintään kolmen kuukauden ajan.

Ota ajoissa selvää kohdemaan kulttuurista, elinoloista, lääkäri- ja hammaslääkäripalveluiden tasosta ja kustannuksista ja niiden puitteissa tarvittavista vakuutuksista. Selvitä myös sähköasiat ja asuntojen varustelu. Selvitä onko kohdemaassa Suomen edustustoa ja ota yhteystiedot ajoissa talteen. Muista myös selvittää hätänumero valmiiksi.

Miten aiot kuljettaa tavarasi kohdemaahan? Helpoimmalla pääsee, kun ottaa muuttoyrityksen hoitamaan koko muuton pakkauksineen. Jos haluaa itse hoitaa kaiken, niin kannattaa selvittää kustannukset huolellisesti. Kohdemaasta riippuu, että tuleeko rahti edullisemmaksi maa-, meri- vai lentoteitse kuljetettuna.

Jos ulkomaille muutto on väliaikaista, kannattaa hankkia tavaroiden varastoimiseen vuokravarasto. Pitkäaikaiseen säilyttämiseen käy hyvin lämmitetty ja vartioitu varasto, jossa tavarat säilyvät homehtumatta pitkiä aikoja.

Ilmoita muutosta isännöitsijälle.

Lopeta sähkösopimus.

Irtisano nettiliittymä.

Ota yhteyttä vakuutusyhtiöösi ja lopeta kotivakuutus. Mieti millaista vakuutusta tarvitset kohdemaassa.

Veroilmoitus täytyy tehdä Suomeen, joten selvitä miten teet sen ulkomailta käsin.

Hanki kansainvälinen ajokortti tai selvitä Autoliitosta kelpaako suomalainen ajokortti kohdemaassasi.

Jos mukana muuttaa lemmikkieläimiä niin tarkista kohdemaan vaatimukset. Esimerkiksi EU-maissa muuttavalta lemmikiltä vaaditaan EU-lemmikkieläinpassi.

Hoida pankkiasiat kuntoon ja selvitä onko pankillasi kohdemaassa yhteistyöpankkia. Jollekin läheiselle kannattaa antaa varmuuden vuoksi valtakirja hoitaa pankkiasioita Suomessa.

Tee kirjalliset sopimukset kaikkien tarvittavien tahojen kanssa kohdemaassa. Työsopimus, vuokrasopimus, sähkö-, kaasu- ja vesisopimukset sekä pankkisopimukset on kaikki hyvä olla valmiiksi kirjallisesti tehtyjä tai ne täytyy tehdä paikan päällä ensimmäisenä.

Kun olet saapunut uuteen kotimaahan, niin ilmoittaudu paikalliselle Suomen edustustolle. Jos kohdemaa on Pohjoismaissa, niin ilmoittaudu silloin maan rekisteriviranomaiselle.

Muista myös hankkia uusi sähkösopimus uuteen kotiisi, kun olet irtisanonut vanhan sopimuksen, jotta saat valon jääkaappiin myös uudessa kodissasi. Sama prosessi täytyy tehdä myös silloin kun palaat Suomeen ja hankit uuden kämpän. Sopimuksen valintaan auttaa sähkötuotteista kertova sivu, jonka löydät sivupalkista tai yllä olevasta linkistä nopeasti ja kätevästi.