Yrityksen rahoitus ja lainat

Rahan tarve on yrittäjillä usein jatkuvaa. Varsinkin yrittämisen alkuvaiheessa, kun asiakkaita ei vielä ole säännöllisesti ja kassavirtaa ei tule. Joskus yrittäminen vaatii ensin isompia alkuinvestointeja, jotta saa tarvikkeita myyntiin ja tarjolle. Tämä hyödykkeiden tuottaminen tarvitsee raaka-aineita sekä työvoimaa, jotta tavarat saa myyntiin.

Jos yrityksen kassassa eli tilillä ei ole aina tarvittavia rahamääriä yrityksen pyörittämistä varten, voi tarvita lainaa yritykselle. Pankit myöntävät lainaa, jos vakuudet ovat kunnossa ja toiminta on ollut kannattavaa aikaisemmin. Toisinaan pankkien lainanmyöntäminen voi olla kiven alla eikä lainaa saa niillä ehdoilla, jotta voisi yritystoimintaa kehittää tai edes ylläpitää.

Ulkomaisten ja kotimaisten rahoitysyhtiöiden ja rahoittajien kautta on mahdollista saada yrityslainaa muualtakin kuin perinteisistä suomalaisista pankeista. Jos yrittäjä itse ei halua sijoittaa omia rahojaan yritystoimintaan tai jos niitä omia sijoitettavia rahoja ei ole, niin kannattaa tarkistaa yritysluottojen tarjonta.

Online yrityslainat mahdollistavat lainan saannin ilman reaalivakuuksia ja niiden hakeminen on helppoa netistä. Lainaa voi saada yrittämiseen muutamasta tuhannesta eurosta aina 100 000 euroon saakka. Isoimmissa lainoissa tarvitaan usein useampi takaaja, koska näissä rahoituksissa ei ole vakuuksia kiinnitettynä. Laina-aika voi vaihdella tyypillisesti kuuden kuukauden ja vuoden välillä. Takaisinmaksu hoituu tasaerin eli lainanhoitokustannukset ovat usein tiedossa hyvissä ajoin etukäteen.

Näin ylimääräisellä ulkopuolisella rahoituksella voidaan hoitaa yrityksen tarvitsemat rahat esimerkiksi kasvamiseen tarvittaviin investointeihin. Toisinaan palkkojen maksu ja tarvikkeiden hankinta on välttämätöntä kausiluonteisessa yrittämisessä, kun yrityksen rahat eli saatavat tulevat myöhemmin tilille. Projektiluontoinen tekeminen voi vaatia tietyn vaiheen valmistumista ennen kuin yritys voi laskuttaa tekemästään työstä. Jos projekteissa sattuu hidastuksia tai muita esteitä, voi kestää kauankin ennen kuin yritys saa omat saatavansa laskutettua projekteista. Tässä tapauksessa lainallarahalla maksettu projektin hoitaminen loppuun on pakollista, jotta siitä saadaan sovitut rahat laskutettua.

Yrityslaina rahoitusyhtiöltä voi olla kalliimpi kuin perinteisestä panksita, mutta sen hakeminen on nopeampaa ja helpompaa netistä. Ilman vakuuksia lainan saaminen myös nopeutuu ja lanasummat ovat usein pienempiä kuin isompien pankkilainojen. Kilpailun myötä hinnat ovat tulleet alas ja se auttaa myös yrittäjiä saamaan halvempaa rahoitusta myös jatkossa.

Lainoja hakiessa kanattaa tarkoin miettiä miten hyvin ne voi maksaa takaisin ja hakea vain sen verran jota oikeasti tarvitsee. Kuukausierän voi helposti tarkistaa lainalaskurilla ennen lainan hyväksymistä. Myös takaisinmaksu aikaa voi pidentää, jotta selviää helpommin kuukausieristä. Uusien yrittäjien ei kannata hakea velkarahaa, koska aloittelevilla yrittäjillä on omat riskinsä yrityksen pyörittämisessä.

Alkutaipaleella aloittava yrittäjä voi hakea Finnveralta starttirahaa yrittämiseen. Sieltä saat apua yrityksen perustamiseen sekä alkurahoituksen saamiseen. Aloittavana yrittäjänä saat myös helpotuksia eläkemaksuista sekä muista palveluista. Tutustu ensin muihin ratkaisuihin ennen kuin haet lainaa uutena yrittäjänä.