Opiskelijamuutto ja muistettavaa opiskelijoille

Opiskelijoilla on usein edessä muutto uudelle paikkakunnalle tai ensimmäiseen omaan kotiin. Monille muutto voi olla myös ensimmäinen ikinä tehtävä muutto. Omilleen muutto voi olla hieno kokemus ja odotettava tapahtuma, mutta kannattaa myös muista muutama asia, jotta muutosta tulee mahdollisimman sujuva. Muuttoapu ja pakkaaminen kuuluu kuvaan ja se kannattaa aloittaa ajoissa.

Muutto varten kannattaa ainakin perusasiat laittaa hyvissä ajoin kuntoon. Opiskelijakämppään saa varmasti kerättyä tarvittavat kalusteet ja tarvikkeet keittiöön ja kylpyhuoneeseen helposti tutuilta ja tuttavilta. Ensimmäisen kodin ei tarvitse olla täydellisesti kalustettu heti ensimmäisestä päivästä lähtien vaan kannattaa hankkia tavaroita pikkuhiljaa kun niitä tarvtisee. Kodin asumiseen tarvittavat tarvikkeet voi saada myös lahjoituksina, jos jaksaa hetken odottaa ja kysellä aktiivisesti ystäviltä ja sukulaisilta. Nettipalstojen annetaan ja tori.fi palstoja selaamalla sekä Facebook ryhmissä roikkuen voi saada hyviäkin käyttötavaroita lähes ilmaiseksi, kun jaksaa olla kärsivällinen.

Ennen muuttoa tarvitsee hankkia ainakin kotivakuutus sekä sähkösopimus sen jälkeen kun on allekirjoittanut vuokrasopimuksen ja tietää muuttopäivän omaan opiskelijaboksiin. Sähkösopimus opiskelijalle on yleensä tarjolla edullisemmin alennuksella. Samalla voi hankkia myös vakuutuksen, jos ei jaksa miettiä vakuutuksien ja sopimuksien kilpailuttamista enempää useamman toimijan kesken ja vertailla erilaisia ominaisuuksia ja hintoja. Kilpailuttamalla sähköt ja vakuutukset saa kyllä halvimman sopimuksen, mutta se vaatii aikaa ja perehtymistä kaikkiin sopimusehtoihin, jotta tietää mistä maksaa sopimuksen tekemisessä. Kannattaa myös ottaa toistaiseksi voimassa olevat sopimukset, jotta voi vaihtaa helposti halvempaan, sitten kun tietää oman käytön ja on perillä enemmän omasta sähkönkulutuksesta. Muista, että muuttaessa kodin sopimukset saa aina lopetettua eli niitä ei tarvitse ottaa mukaan uuteen kotiin.

Opiskelijamuutolla voidaan myös tarkoittaa muuttopalvelua, joita opiskelijat pyörittävät ja tarjoavat työvoimaa muuttoa varten. Tämä on myös hyvä mahdollisuus tehdä lisätienestejä opiskeluiden aikana omalla paikkakunnalla, jos joku muu tarvitsee muuttoapua. Opiskelijoille kelpaa kyllä kaikki keikkahommat, kun töitä on harvemmin tarjolla satunnaisille tekijöille kun päivällä tarvitsee opiskella ja osallistua luennoille.

Asuntoa kannattaa etsiä ensisijaisesti opiskelijoiden asuntojärjestöiltä, jotka takaavat edullisia asuntoja opiskelijoiden tarpeisiin hyviltä sijainneilta opiskelijakaupunkien keskuksista ja hyvien kulkuyhteyksien päästä. Vapaarahoitteisia asuntoja ja vuokrakoteja voi olla vaikea löytää ainakin Helsingin alueella, koska hintataso on noussut niin korkeaksi. Asumusta voi hakea myös kauempaa kehyskunnista, koska julkinen liikenne toimii niin hyvin pääkaupunkiseudulla. Kun tekee toistaiseksi voimassa olevan vuokrasopimuksen, niin voi helposti vaihtaa lähemmäksi opiskelupaikkaa toiseen asuntoon. Hyviä asuntoja tulee harvemmin vastaan, joten niitä voi etsiä jatkuvasti opiskeluiden ohella.

Muista pyytää myös muuttoapua ajoissa omaan muuttoon, jotta saat sopivasti porukkaa kasaan ja löydät ehkä myös hyvän muuttoauton. Jos sinun tarvitsee ostaa muuttopalvelu, niin siinä kannattaa olla todella ajoissa liikkeellä. Kaikki opiskelijat muuttavat samaan aikaan, joten yrityksilläkään ei ole vapaita tekijöitä kaikille.