Kotiteatterin kaiuttimet

Kotiteatteri kaiuttimet ovat yksi tärkein osa kotiteatterista. Ääni puoli on yhtä tärkeä osa kotiteatterin tunnelmaa kuin iso kuvakin. Kannattaa siis panostaa edes vähän kaiuttimiin kotiteatterissa, jos haluat paremman tunnelman kotisohvalle leffoja katsellessa.

Minkälaiset kannattaa sitten kotiteatteriin valita? Ensimmäiseksi kannattaa miettiä miten paljon on tilaa huoneessa kaiuttimille ja miten paljon haluaa sijoitaa rahaa kaiuttimiin. Kun on valinnut paikan televisiolle, voi katsoa miten hyvin saa kaiuttimet sijoiteltua järkevästi television ympärille. Jos rahaa ei halua sijoittaa paljoa kaiuttimiiin, kannattaa miettiä ensin vaikka hyvän stereoparin ostamista. Kaikkia viittä kotiteatteri kaiutinta ja erillistä subwooferia ei siis kannata ostaa välttämättä kerralla.

Yksi vaihtoehto kaiuttimien sijoittamiselle on hankkia pienemmät kaiuttimet ja kiinnittää ne seinään kiinni. Markkinoilta löytyy nykyään monia hyviä kaiutinmalleja, jotka voidaan sijoittaa seinään äänenlaadun siitä kärsimättä. Sijoittelua suunniteltaessa kannattaa myös tarkistaa, että kaiutin on tarkoitettu lähelle seinää sijoitettavaksi, jos haluat laittaa kaiuttimen seinään kiinni. Kaikki kaiuttimet eivät kuulosta hyvältä seinään kiinnitettyinä vaan tarvitsevat yleensä vähintään puoli metriä tilaa kaiuttimen takana.

Kaiuttimien valintaan vaikuttaa myös vahvistin ja sen ominaisuudet. Yksi vaihtoehto on myös jättää erillinen vahvistin hankkimatta ja liittää aktiivikaiuttimet suoraan taulutelevisioon kiinni. Aktiivikaiuttimissa on vahvistin sisäänrakennettuna, joten ne eivät tarvitse vahvistinta. Aktiivikaiuttimet ovat tutumpia ehkä tietokonekaiuttimien puolelta. Tietokonekaiuttimissa on aina vahvistin sisäänrakennettuna ja ne kytketään tietokoneeseen 3,5 millimetrin plugilla suoraan äänikorttiin.

Passiivikaiuttimet tarvitsevat siis erillisen vahvistimen ja niissä käytetään perinteistä kaiutinjohtoa äänen tuomisessa kaiuttimille. Tavalliset kaiuttimet ovat myös yleensä isompia kuin aktiiviset kaiuttimet. Aktiivikaiuttimista harvemmin löytyy isoa lattialle sijoitettavaa mallia, vaan ne ovat melkein aina jalustakaiuttimia. Lattiakaiuttimien ja jalustakaiuttimien lisäksi löytyy myös erikoisempia malleja, kuten esimerkiksi seinään upotettavia kaiuttimia. Kotiteatterin voi siis rakentaa myös huomaamattomaksi seinän sisään laitettavilla seinäkaiuttimilla. Mahdollisuuksia kotiteatterin kaiutinvalintoihin on siis monia ja kannattaa aluksi vähän edes suunnitella miten ja minkälaiset ovat sinulle parhaimmat kaiuttimet. Hyviä lehtiä löytyy myös kotiteatterin saralta, kuten esimerkiksi Hifi-lehden tilalle syntynyt Hifimaailma sekä Mikrobitti-lehti, joissa kerrotaan molemmissa hyvin kotiteatterin rakentamisesta ja eri komponenttien valitsemisesta. Pääsia on kuitenkin aloittaa jostain ja voihan kaiuttimia aina vaihtaa tilanteen mukaan parempiin tai erikokoisiin omien mieltymyksien mukaan.