Sähkösopimus nuorelle

Oletko muuttamassa ensimmäiseen omaan kotiin?

Silloin on muistettava monta asiaa ja hoidettava itse sellaisia sopimuksia mitä ei ole aikaisemmin tullut vastaan.

Sähkösopimus on yksi tärkeimmistä sopimuksista, joka täytyy hoitaa kuntoon. Muutit sitten vuokralle tai vanhempien omistamaan asuntoon.

Joissakin opiskelija-asunnoissa voi olla sähkösopimus valmiina, joten tarkista ensin vuokranantajalta kuuluuko sähkö mukaan vuokrasopimukseen.

Milloin sähkösopimus pitää tehdä?

Tee sopimus ajoissa, jotta sinulla on sähköt käytössäsi heti muutossa. On paljon helpompaa muuttaa esimerkiksi pimeällä, kun saat valot päälle heti muuttopäivänä ja jääkaappikin toimii muuttojuomien jäähdyttämiseen.

Heti kun tiedät muuttopäivän, ota yhteyttä sähkön myyntiyhtiöön ja tee sähkösopimus uuteen osoitteeseen. Sopimus kannatta tehdä kaksi viikkoa ennen muuttoa, jotta kytkentä ehditään varmasti tehdä uuteen asuntoosi.

Sinun tarvitsee hankkia sähkösopimus vain sähkön myyntiyhtiöstä, joka tekee puolestasi ilmoituksen paikalliselle sähkönsiirtoyhtiölle.

Kannattaako sähkön hinnat kilpailuttaa?

Yleensä ensimmäinen asunto on pieni ja sähkönkulutus yhdellä henkilöllä ei ole suuri. Yksiössä sähkönkulutus yhdellä henkilöllä on noin 1400 kWh vuodessa. Kilpailutuksella saat kyllä halvimman hinnan sähkön hinnasta. Yli puolet sähkölaskusta tulee kuitenkin sähkönsiirrosta.

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa ja se tulee aina paikallisen sähköyhtiön toimesta.

Vaikka jokaisella paikkakunnalla on paikallinen säköyhtiö, joka hoitaa sähkönsiirron, voit ottaa sähkösopimuksen mistä tahansa sähkönmyyjältä.

Ilmasto on nykyään yhä tärkeämpi nuorille, joten omaan kulutukseen kiinnitetään enemmän huomiota. Kuka tahansa voi vaikuttaa omaan sähkölaskuunsa miettimällä edes vähän miten itse käyttää laitteita ja kuluttaa sähköä omassa kodissa.

Ylimääräisten laitteiden sammuttelu ja led valojen suosiminen on yleisin säästövinkki sähkönkulutuksessa. Onneksi uusien kodinkoneiden ja laitteiden sähkönkulutukseen on myös panostettu ja uusien kodinkoneiden kulutus on pienempi. Kannattaa siis uusia kodinkoneet uudessa asunnossa, jos ne ovat vanhat. Jääkaappi ja pakastin ovat päällä ympärivuorokauden.

Kannettavat tietokoneet ja tabletit kuluttavat selkeästi vähemmän sähköä kuin isot pöytäkoneet. Tietenkin pelaaminen on mukavaa ajanvietettä ja parhaiten se onnistuu tehokkaalla pöytäkoneella, joka kuluttaa enemmän sähköä. Pelikonetta ei vain kannata pitää päällä turhaan, jos sillä ei aktiivisesti pelaa.

Stream-palvelut ja nettivideoiden katselu on entistä yleisempää. Jos näitä katsotaan tehokkaalla pöytäkoneella, nousee sähkönkulutus huomaamattomasti suuremmaksi. Kannattaa suosia kevyitä cast-laitteita kuten Google Chromecast ja AppleTV. Nämä pienet laitteet kuluttavat olemattomasti sähköä verrattuna isoon pöytäkoneeseen tai tehokkaaseen PS4- tai XboxOne-konsoliin.

Muista tehdä sähkösopimus heti, kun tiedät muuttopäivän. Tarkista sähköyhtiöiden sähkötarjoukset verkosta. Tee järkeviä valintoja päivittäisessä sähkön kulutuksessasi ja suosi vähävirtaisia laitteita, niin säästät sähkölaskussa. Nauti uudesta kodistasi ja sen tuomasta vapaudesta!