Sähkösopimusta tehtäessä täytyy valita sähkötuote. Mitä tämä sähkötuote tarkoittaa ja mikä muoto kannattaa valita?
Yleisimmät sähkötuotteet sähkösopimuksissa ovat yleissähkö, kausisähkö ja aikasähkö.
- Yleissähkö on kaukolämmitteisten ja öljyllä lämpiävien talojen tyypillinen sähkötuote. Myös sähkölämmitteisessä talossa, jossa kulutus on alle 10 000 kWh vuodessa, kannattaa valita yleissähkö.
- Aikasähköä käytetään lähinnä sähköllä lämpiävissä taloissa. Aikasähkön hinnat ovat öisin halvemmat kuin päivisin.
- Kausisähkö on myös sähkölämmitteisille taloille. Siinä sähkön hinnat vaihtelevat erilaisten asiakkaan määrittämien kausien mukaan. Esimerkiksi talvisin tai talviarkipäivisin sähkö voi olla erihintaista kuin muulloin.
Sähkölämmitteisiin taloihin voi valita aika- ja kausisähkön lisäksi muun muassa taloussähkön, jossa sähkö on päivin ja öin samanhintaista. Taloussähkö soveltuu koteihin, joissa sähköä käytetään lähinnä päivisin. Sähkönsä voi myös ostaa vihreänä: vaihtoehtona on myös tuuli- ja vesivoimalla tuotettu sähköä.
Muista kilpailuttaa! Sähkösopimus kannattaa aina kilpailuttaa, sillä hinnoissa on huomattavia eroja. Internetistä löytyy tarkoitukseen paljon erilaisia laskureita. Sähköä tarjoavat yritykset auttavat myös valitsemaan edullisimman sähkötuotteen.
Millainen on paras sähkösopimus uuteen kotiin?
Kerrostaloon kannattaa valita sopimus, jossa ei ole isoa kuukausihintaa tai saat sen halvalla. Sopimuksia on saatavilla määräaikaiseksi jopa ilman kuukausimaksuja ja varsinkin uusia asiakkaita houkutellaan sähköyhtiön asiakkaiksi 0 euron kuukausimaksuilla.
Jos sinua ei kiinnosta tai et jaksa selvittää millainen energian hinnoittelu on järkevintä, voit hankkia sähköä myös kiinteään kuukausihintaan. Silloin sinun ei tarvitse välittää sähkön hintavaihtelusta tai miten paljon seuraavien kuukausien kulutus ja lasku on, kun tiedät etukäteen summan jokaiselle kuukaudelle.
Kiinteässä kuukausihinnassa on tietyt kulutusrajat sähkön kulutukselle, jotka päivittyvät yleensä automaattisesti oman kodin kulutuksen mukaan. Kerrostalossa ei lämmitetä sähköllä, joten kulutusvaihteluita on paljon vähemmän kuin isommissa taloissa ja asunnoissa.
Nuorelle kerrostaloon muuttajalle on helpointa ottaa tällainen kiinteähintainen sopimus, niin ei tarvitse välittää hintamuutoksista ja erilaisista sopimustyypeistä. Opiskelijoille on vielä hyviä tarjouksia olemassa opiskelijasähkösopimuksista.
Omakotitalossa ja rivitalossa sähköä voi kulua huomattavasti enemmän kuin kerrostalossa. Varsinkin, jos talossa on sähkölämmitys, joka nostaa sähkölaskua huomattavasti. Silloin kiinteällä kuukausihinnalla ei ole niin isoa merkitystä vaan sähköenergian hinnalla on suurin vaikutus omaan sähkölaskun kokoon uudessa asunnossa.
Koska sähkön siirtohintaa ei voi kilpailuttaa, vaan se tulee aina paikalliselta sähköyhtiöltä, kannattaa vertailla sähkönmyyntiyritysten hinnoittelua.
Pitkät sopimukset ovat tällä hetkellä halvimpia ja helpoimpia hankkia, koska siinä tietää sähkön hinnan etukäteen. Se ilmoitetaan yleensä kWh hinnoittelulla eli kuinka paljon maksaa yksi kilowattitunti sähköä sähkön myyjältä. Tähän tulee vielä päälle sähkön siirtohinta, johon et voi vaikuttaa etkä kilpailuttaa sitä uuteen kotiisi.
Tarkkaile milloin kulutat sähköä ja valitse sähkösopimus, jossa on paras hinta sinun käyttämään aikaasi. Helpoin on ottaa yleissähkö sopimus, jossa on sama hinta vuorokauden jokaisena tuntina. Silloin ei tarvitse miettiä sähkön kulutuksen aikaa, koska siitä maksaa saman verran mihin kellon aikaan tahansa.
Jos pystyy kuluttamaan paljon sähköä yöllä, kun se on halvinta, niin kannattaa harkita pörssisähkö-sopimuksia. Esimerkiksi sähköauton lataaminen tai lämminvesivaraajan käyttäminen on kannattavaa tehdä yöllä aikasähköllä tai tuntihinnoitetulla pörssisähköllä.
Jokaiseen kotiin ja sen asukkaille on olemassa yksi halvin sähkösopimus. Se selviää kun tarkkailee omaa kulutusta ja valitsee sekä vertailee omaan kotiin parhaan sähkösopimuksen.